UV-C Desinfectie LED lampen

Professionele UV-C LED lampen van TechLed zijn te gebruiken voor het desinfecteren van lucht, oppervlakken en materialen en elimineren het risico op het achterblijven van virussen en bacteriën tot maar liefst 99%. 

UV-C LED Technologie en COVID-19

De Chief Sanitary Inspectorate (GIS) noemt UV-straling een van de methoden om het SARS-CoV-2 coronavirus te bestrijden – ultraviolet licht vernietigt zijn dunne lipide laag.

Een soort “onzichtbaar” licht, ontdekt in de 19e eeuw, waarvan de energie groter is dan die van zichtbaar licht, maar veel minder dan die van gammastraling of röntgenstraling, werd ultraviolette straling genoemd, of kortweg UV. Ultraviolette straling wordt gedefinieerd als elektromagnetische straling in het golflengtebereik van 100 nm tot 400 nm. Deze straling is onderverdeeld in drie sub bereiken:

  • nabij-ultraviolet (UV-A) met een golflengtebereik tussen 315 nm en 400 nm,
  • gemiddelde ultraviolette (UV-B) golflengten van 180-315 nm,
  • ver-ultraviolet (UV-C) met golflengten tussen 100 nm en 280 nm

Al deze soorten ultraviolet worden door de zon uitgestraald. UV-C dringt niet door de atmosfeer van de aarde, UV-B dringt in kleine hoeveelheden binnen, en UV-A bereikt ons in de hoogste dosis (97% van het ultraviolet bereikt het aardoppervlak).

Een goede sterilisatie van ruimtes en oppervlaktes is een heel belangrijk aspect. Momenteel is het een van de eenvoudigste en tegelijkertijd de meest effectieve methode. Het gebruik van lampen die ultraviolette straling uitzenden.

Kiemdodende lampen worden met succes gebruikt in ziekenhuizen, kantoren en poliklinieken. Momenteel worden als gevolg van een toegenomen epidemiologische dreiging UV-C lampen (armaturen) overal gebruikt waar een grotere groep mensen is of waar regelmatig mensen rondlopen. Dergelijke plaatsen zijn allemaal kantoren, winkels, bioscopen, horecabedrijven, theaters, openbaar vervoer, scholen en universiteiten, recepties, sportkantines, noem maar op. UV-C desinfectie wordt ook gebruikt in de voedingsindustrie om bacteriën en virussen te verwijderen uit bijvoorbeeld eieren van pluimvee, of in plaats van melk te pasteuriseren wordt UV-C licht gebruikt. UV-C licht wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld water te desinfecteren. Eigenlijk voor alles wat een steriele omgeving vereist.

Door gebruik te maken van ultraviolet licht met korte golflengte (UV-C, 100-280 nm) in LED-technologie kun je specifieke oppervlaktes desinfecteren. Doordat UV-C licht doordringt in de bacteriële celmembranen en virale capsiden, beschadigt het de structuur van DNA en RNA, wat eiwitsynthese en bijgevolg reproductie en virulentie verhindert. Het is een desinfectiemethode met een efficiëntie tot 99%, wat betekent dat het even effectief is als desinfecterende vloeistoffen.

Op de markt vindt u meerdere lampen. De hoogste desinfectie-efficiëntie op het oppervlak wordt bewezen door tests in het geval van direct-contactlampen.

Een technologische doorbraak in het gebruik van UV-C in de strijd tegen bacteriën en virussen is de introductie van armaturen met LED-technologie. De belangrijkste voordelen van UV-C LED-technologie zijn een drastische verhoging van de veiligheid voor mensen en het gebruiksgemak. Armaturen en UV-C lampen in LED-technologie produceren tijdens het gebruik geen ozon, wat schadelijk is voor mensen. Als gevolg hiervan hebben kamers die zijn gedesinfecteerd met bacteriedodende en virus dodende armaturen geen ventilatie nodig (verwijdering van ozon). Het tweede element is de verhoogde duurzaamheid van de UV-C LED door de “aan” en “uit” -cyclus, waardoor het niet nodig is om lampen te vervangen. Zo verkrijgen we virus dodende en bacteriedodende armaturen die minimaal 5 jaar geen onderhoud vergen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!